07.04.2020

(Ver)kopen of (ver)huren in tijden van corona. Alles wat je moet weten!

Op 13 maart gingen in België de maatregelen tegen corona van kracht. Sindsdien proberen we allemaal in ons kot te blijven om de verspreiding van COVID-19 in te perken. Maar het leven staat niet stil. Velen van jullie zijn nog steeds op zoek naar een woning of willen graag een pand verkopen of verhuren. Dit kan nog steeds, ook ten tijde van corona! In dit artikel beantwoorden we al jullie vragen over de gevolgen van het coronavirus op de vastgoedmarkt.

Zijn vastgoedmakelaars nog aan het werk?

De meeste vastgoedmakelaars zijn nog aan het werk, maar werken achter gesloten deuren om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden. Je kan hen zeker nog bereiken via telefoon of mail. Ze zullen je met plezier bijstaan met advies.

Komen makelaars dan niet meer langs voor een schatting?

Dat klopt. Ze kunnen je wellicht telefonisch al een stuk verder helpen.

Zijn notarissen nog aan het werk?

Ook jouw notaris blijft bereikbaar, maar werkt zoveel mogelijk van op afstand. Had je al een afspraak vastgelegd? Neem dan contact op met het kantoor en vraag of deze afspraak nog kan doorgaan.

Ik wil een woning bezichtigen. Kan dat?

Een bezichtiging wordt beschouwd als een niet-essentiële verplaatsing en is momenteel niet toegelaten. Doe dus voorlopig een beroep op de foto’s die online te vinden zijn en contacteer de verkoper/verhuurder indien je meer informatie wilt over een pand.

Ik heb voor de maatregelen een woning bezocht en wil een bod uitbrengen. Kan dat? Hoe zit het met de geldigheid van dat bod?

Een bod uitbrengen (via e-mail) is nog steeds mogelijk. Denk eraan dat een schriftelijk bod bindend is en hou rekening met de opschortende voorwaarden. Ook het tekenen van een compromis kan digitaal.

Kunnen banken nog steeds een simulatie uitwerken voor mijn hypotheek?

Banken worden beschouwd als essentiële diensten en zijn dus nog steeds actief. Je kan hen dus gerust contacteren om advies te vragen of om een simulatie voor je hypotheek uit te werken.

De ondertekening van mijn koopakte is uitgesteld, wat nu?

Normaal gezien moeten koopaktes binnen vier maanden na de ondertekening van het compromis bij de notaris worden ondertekend. De termijn voor het verlijden van de notariële akte wordt met twee maanden verlengd, wat wil zeggen dat je 2 maanden extra de tijd hebt om de officiële koopakte te ondertekenen. Deze verlenging van 2 maanden heeft gevolgen voor enkele andere zaken. Zo moet volgens de regels binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte gedomicilieerd zijn in jouw gezinswoning om van het verlaagd tarief te kunnen genieten. De termijn waarbinnen een koper zich moet domiciliëren zal daarom door de maatregel mee opschuiven met de datum van de akte, die nog altijd bepalend is als startpunt voor de termijn.

Ik heb een huurder gevonden voor mijn pand. Kan ik de huurovereenkomst afhandelen?

Er mogen nog steeds nieuwe overeenkomsten getekend worden. Beide partijen ondertekenen best apart de overeenkomst om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden.

Ik wil verhuizen naar mijn nieuwe woonst. Kan dat?

Indien bij de verhuis hulp wordt verstrekt door andere personen dan de gezinsleden, mag dit maximaal om 1 extra persoon gaan. Bovendien moet steeds de gewaarborgde afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden. Sommige verhuisbedrijven (die behoren tot het PC nr. 140.05) zijn toegevoegd aan de lijst met essentiële sectoren. Zij krijgen toelating om verhuizen uit te voeren onder 3 voorwaarden:

  1. De verhuis moet dringend en noodzakelijk zijn.
  2. De verhuis is verbonden met medische, sanitaire of ziekenhuisnoden.
  3. De regels van social distancing moeten in de mate van het mogelijke toegepast worden.


(Ver)kopen of (ver)huren in tijden corona. Alles wat je moet weten! (2020, 7 april). Zimmo via https://www.zimmo.be/blog/2020...