Nieuws 28.12.2023

Hypotheekrente om een huis te kopen is voorbije weken fors gezakt: "Daling van 0,6 procent levert je 18.000 euro op"


De gemiddelde hypotheekrente om een huis te kopen, is fors ­gezakt, met 0,6 procent in de voorbije 6 weken. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad. "Op een gemiddelde hypothecaire lening levert dat je op het einde van de rit 18.000 euro op", zegt John Romain van Immotheker Finotheker.

Inass Mouhamoudi 26 dec 11:17

"De gemiddelde lening in ons land zit rond de 200.000 euro die je op 25 jaar tijd afbetaalt. De daling van 0,6 procent, waardoor je afbetaalt aan een rente van 3,31 in plaats van 3,88 procent, kan je op het einde van de rit 18.000 euro opleveren. Dat voel je wel in je portemonnee", zegt John Romain van Immotheker Finotheker, dat advies verleent over leningen.

"Dit is zeker het moment om te kopen omdat er nu nog niet massaal gekocht wordt. De kopers zijn aan zet", zegt Romain in "De ochtend" op Radio 1. "De energie- en voedingsprijzen zijn weer in evenwicht. Dan zie je dat de kopers weer in de markt komen."

Onverwacht

Dat de daling over een korte periode van zes weken zo sterk zou zijn, had ook Romain niet verwacht. "Als je kijkt naar de kerninflatie, die onder meer rekening houdt met de energieprijzen, dan zitten we toch met een forse inflatie van 5,47 procent in de maand december. In die zin is het onverwacht", zegt hij.

Iedereen gaat uit van de dalende rentes. Dat heeft de markten in vlam gezetJohn Romain, Immotheker Finotheker

De reden achter de forse rentedaling heeft volgens Romain te maken met anticiperende markten. "De Centrale Bank in de VS heeft de verwachting gecreëerd dat er een drietal renteverlagingen op komst zijn volgend jaar. Iedereen gaat nu uit van de dalende rentes. Dat heeft de markten in vlam gezet."

Evenwicht

De komende tijd zullen de cijfers niet veel meer schommelen, zegt Romain. "Je ziet dat men eerst de inflatie onder controle wil krijgen. Met de kopers aan zet, zijn we op weg naar een evenwicht", klinkt het.

Maar hoe de rente er over twee jaar zal uitzien is een ander verhaal. "De prognoses voor 2025 en 2026 stellen dat we door vergrijzing en matige economische activiteit naar nulrentes zouden kunnen gaan. Ook de verkiezingen in de VS zijn een factor in de schommelingen van de rentes."

Men zal de komende maanden in ieder geval niet moeten rekenen op nog forsere dalingen, zoals die in 2020, zegt Romain. Toen kon men een woonkrediet met een rente van 1,5 procent afsluiten. "Er is nog wat daling mogelijk, maar het zal niet veel zijn. We zitten namelijk met een economische groei van 1,3 procent. Bovendien verwacht men dat de inflatie de komende maanden weer zal stijgen", aldus Romain.

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2...