Verlaagd BTW-tarief 17.10.2023

De Croo: “Overgangsregeling btw ook voor sloop en heropbouw met promotor”

Ook wie voor 30 juni een vergunning heeft aangevraagd voor een project van sloop en wederopbouw met een promotor, zal voor de facturen in 2024 nog steeds een beroep kunnen doen op een btw-tarief van 6 procent. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag verklaard in de Kamer, tijdens het debat over de beleidsverklaring.

RL 11-10-23, 17:55 Laatste update: 11-10-23, 18:43 Bron: Belga

Een van de maatregelen tijdens het begrotingsconclaaf is dat de verlaagde btw van 21 naar 6 procent voor sloop en heropbouw wordt uitgebreid naar het hele grondgebied en definitief wordt gemaakt. Het systeem zal echter enkel gelden voor particuliere projecten en met een beperking tot een oppervlakte van 200 vierkante meter. Voor projecten met promotoren zou die 6 procent niet gelden.

N-VA-fractieleider Peter De Roover waarschuwde dat het nieuws voor verschillende mensen een serieuze financiële aderlating betekent. Volgens premier De Croo is er echter een overgangsmaatregel voorzien, zodat wie al een vergunning heeft aangevraagd voor 30 juni, niet plots met een btw-tarief van 21 procent wordt geconfronteerd, ook voor wie met een promotor in zee gaat.

De Roover reageerde tevreden op die aankondiging. “Dat gaat over tienduizenden euro’s voor concrete mensen en zal voor sommige mensen de toepassing milderen. Ik hoop dat de overgangsmaatregel voldoende ruim is en dat mensen niet voor een verrassing komen te staan”, luidde het.

Bron: https://www.hln.be/nieuws/de-c...